016 یزدی اندیشی نوین

دوستانی که به دفتر کار من آمده‌اند، می‌دانند که در ورودی آن دری چوبی است با گل میخ‌های آهنی و کلون. طرحش مثل درهای قدیمی است. یادم می‌آید ده دوازده سال پیش که مرحوم پدرم این در را طراحی کردند گفتند :«یادت باشد که باید از درِ سُنت وارد دنیای مدرن شد».

این روزها بحث کمبود آب پررونق است و همه می‌دانیم و می‌گوییم که باید کاری کرد. اما من کمتر راه حل عملی را در رسانه‌ها دیده‌ام یا از مدیران شنیده‌ام. فقط همه اتفاق نظر دارند که آب کم است.

مشکل کم‌آبی مشکل دنیای مدرن ماست وگرنه ایران هیچ‌گاه کشور پرآبی نبوده است و سرانه منابع آبی و باران سالانه‌اش هیچ‌گاه با کشورهای اروپایی یا مالزی برابری نمی‌کرده. اما چه شده که یک‌باره آب تمام شده و همه در رسانه به تکاپو افتاده‌ایم؟ از مشکلات زیر ساختی و حفر چاه‌های عمیق به تعداد زیاد و نداشتن برنامه‌ریزی مصرف آب در صنایع و کشاورزی که بگذریم موضوع اصلی که باقی می‌ماند فرهنگ است. ما نباید ضعف فرهنگی را در مصرف آب دست‌کم بگیریم.

بعید است که یک فرد شیرازی‌اندیش یا گیلانی‌اندیش یا آذری‌اندیش بتواند راه‌کار عملی برای حل بحران آب بدهد چون اندیشه‌ی او حول محور طراوت و سرسبزی می‌گردد. امروز ما به افراد یزدی‌اندیش نیاز داریم تا بتوانیم از پس این مشکل برآییم.

بد نیست بدانیم که در حمام برخی خانه‌های قدیمی یزد دو راه آب وجود دارد که یکی آب تمیز حمام را به باغچه‌ها و دیگری آب کف‌آلود را به چاه هدایت می‌کند. یعنی در این خانه‌ها درصد قابل توجهی در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود و فضای سبز خانه هم با طراوت است. با یک بررسی اجمالی خواهیم دید که هم‌وطنان یزدی ما و البته بسیاری از ساکنان زحمت‌کش کویر صدها سال است که با بحران آب هم‌زیستند و ما نیز باید عافیت طلبی را کنار بگذاریم و از ایشان الگو بگیریم. یزدی‌اندیش‌ها طرح‌های اجرایی و عملی بسیاری برای اقتصاد مقاومتی و مدیریت مصرف دارند که می‌توان با الگو برداری از آنها حداقل یک گام به جلو برداشت. احتمالاً به‌زودی همه به این نتیجه خواهیم رسید که باید از در سنت وارد دنیای مدرن شد.

 

نویسنده: مهدی میرعظیمی



   نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.