بدهکارت را طلبکار مکن!
چهار شنبه 18 مهر 1403
بازدید: 0
لطف و مهربانی نیمهکاره میتواند بدهکاران را به طلبکار تبدیل کند. حتما تجربه کردهاید زمانی که قصد دارید به کسی کمک کنید و به هر دلیل در میانۀ راه نمیتوانید، اما این لطف ناتمام یا ناکامل باعث میشود که طرف مقابل از شما طلبکار شود و حتی گله و دلخوری هم پیش بیاید!
مثلاً انگار وقتی راهنما میزنی و قصد داری ماشینت را از پارک خارج کنی، به محض روشن شدن راهنما، دیگر حقی نسبت به جای پارک نداری یا اگر راننده دیگری برای گرفتن جای پارک منتظر است و تو بیش از حد تأخیر کنی، او حق دارد به تو اعتراض کند؛ زیرا در ابتدا تو بودی که به او سیگنال تخلیه جای پارک را دادی، اما با تأخیرت او را معطل و طلبکار کردهای.
وقتی در پیادهرو قدم میزنی و برای راحتتر عبور کردن عابر رو به رو کمی خود را کنار میکشی، دیگر حق نداری دوباره به جای قبلی خود بازگردی و راه او را مسدود کنی. چون در ابتدا لطف تو را پذیرفته بود، اما با بازگشت به موقعیت قبلی، احساس میکند که تو او را به دردسر انداختهای.
این موضوع در تعاملات اجتماعی دیگر نیز صدق میکند. به عنوان مثال، اگر کسی با تو تماس بگیرد و بخواهد پولی قرض کند و تو بگویی «بگذار بررسی کنم»، اما بعد از مدتی بگویی «ندارم»، او ممکن است احساس کند که تو به او بدهکار شدهای. شاید اگر از همان ابتدا میگفتی نمیتوانی کمک کنی، مشکلی پیش نمیآمد، اما حالا که او منتظر تصمیم تو بوده، احساس میکند تو او را فریب دادهای یا وقتش را کشتهای.
اگر کسی را برای کاری به شخص دیگری معرفی کنی و او نتواند از عهده آن کار بر بیاید، تو نه تنها بدهکار فرد اول خواهی شد، بلکه نفر دوم نیز به نوعی از تو طلبکار خواهد شد؛ چرا که انتظار داشته با معرفی تو، کار به بهترین شکل انجام شود.
اگر همسایهای برای جابجایی وسایل از تو کمک بخواهد و تو بگویی «چند دقیقه دیگر میآیم»، اما بعد از مدتی نروی، او حق دارد ناراحت شود. اگر کسی تو را به مهمانی دعوت کند و تو بگویی «میآیم»، و بعد به هر دلیلی، نروی، او احساس میکند که تو او را ناامید کردهای. اگر از ابتدا گفته بودی که نمیتوانی بیایی، هیچ انتظاری شکل نمیگرفت و نیازی به توضیح بیشتر نبود.
پدرم میگفت: اگر میخواهی به کسی چیزی ببخشی باید در بهترین حالت آنرا ببری و دو دستی تقدیمش کنی وگرنه اگر گفتی بیا و بگیر، بدهکارت را به طلبکار تبدیل کردهای! میگفت: اگر قرار است ماشینت را هم به کسی ببخشی هم باید تمیز شسته باشی و باکش را پر کرده باشی و جلوی در خانهاش به او تحویل بدهی!
مهدی میرعظیمی
شیراز
۱۷ مهر ۱۴۰۳
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.